کتاب درسی منبع فراموش شده، از استاد حسین احمدی

مقالات

کتاب درسی منبع فراموش شده، از استاد حسین احمدی

مطمئناً این را همه ما میدانیم که بدون شک اولین و اصلی‌ترین منبع طراحان سؤالات کنکور، کتاب درسی است، اما شاید جزو دسته‌ای از دانسته‌هایمان باشد که می‌دانیم درست است اما به آن عمل نمی‌کنیم! بعضی از دانش‌آموزان برای ادراک مبحث تدریس شده، به جزوه معلم اکتفا می‌کنند و به سراغ کتاب درسی نمی‌روند؛ درحالی‌که در چند سال اخیر اهمیت کتاب درسی در کنکور سراسری پررنگتر شده و هرساله شاهد این موضوع هستیم که از تمرین‌ها و مثال‌های حل‌شده‌ی کتاب درسی به‌طور مستقیم و حتی بدون تغییر عدد، سؤالات نسبتاً زیادی طرح‌ می شود.

اما سوالی که باید از شما بپرسم این است که آیا شما قدر این منبع باارزش را می‌دانید؟
به دلایل زیر خواندن خط به خط کتاب درسی باید از اولویت‌های شما باشد:
1. اگر داوطلبان بتوانند بر متن کتاب‌ها تسلط کامل یابند در پاسخ دادن به سؤالات از سرعت و اطمینان خاطر بیش‌تری برخوردار می‌شوند
2. بسیاری از دانش‌آموزان تصور می‌کنند برخی از درس‌ها مانند فیزیک نیازی به خواندن خط به خط کتاب ندارد درحالی‌که برخلاف تصور آنان، با خواندن کتاب‌های فیزیک خیلی بهتر می‌توانند مفاهیم را درک کنند و درنتیجه فهم تست‌ها نیز آسان‌تر می‌شود.
3. خواندن مثال‌های کتاب درسی، تمرین‌ها، حاشیه‌ها، زیر‌نویس‌ها یا شکل‌های کتاب درسی از اهمیت زیادی برخوردار است؛ زیرا معمولاً طراحان برای سنجش میزان دقت داوطلبان، حدود 10 الی 20 درصد سؤالات هر درس را به این بخش‌ها اختصاص می‌دهند.

4. مهم‌تر از همه طراحان سؤالات کنکور کتاب درسی را به‌عنوان منبع طرح سؤالات خود قرار می‌دهند (نه جزوه معلم شما و کتاب فلان انتشارات را …)

5. بررسی سؤالات آزمون سراسری سال‌های گذشته نشان می‌دهد که بسیاری از سؤالات حتی بدون تغییر عدد از کتاب درسی طرح می‌شوند.

اما شاید خواندن نظرات داوطلبان برتر سال‌های گذشته در رابطه با کتاب درسی بتواند نظر شما را در رابطه با این منبع طلایی عوض کند:

محمد استادمحمدی، رتبه‌ی 1 ریاضی سال 91:به نظر من مهم‌ترین منبع، همان کتاب‌ درسی است. من حتی در کنکورهای سال‌های پیش چند سؤال دیدم که عیناً از کتاب درسی مطرح‌شده بودند. سؤالات کنکور فقط از کتاب‌های درسی است و قرار نیست چیزی خارج از کتاب‌های درسی طرح شود.

سینا دل آذر، رتبه‌ی 9 تجربی سال 90:در مورد درس‌های عمومی آن‌قدر از کتاب درسی خوانده بودم که خط به خط کتاب را حفظ بودم. به نظرم در تک‌تک کلمات کتاب‌های درسی، حکمتی نهفته است. تأکید اصلی من روی کتاب درسی بود. فایده‌ای ندارد چند تا کتاب را باهم بخوانیم؛ چون بیش‌تر کتاب‌ها درست مانند کتاب درسی هستند.

محمدرضا طبری، رتبه‌ی 10 تجربی سال 90:هرکسی الآن به من زنگ می‌زند و می‌پرسد که چه‌کار کند، می‌گویم: «اول کتاب درسی‌ات را بخوان.» زمانی فکر می‌کردم که کتاب درسی اصلاً مهم نیست و باید جزوه بخوانم و تست بزنم. بعد که پیش‌دانشگاهی آمدم و سؤالات کنکور را دیدم، متوجه شدم که کتاب‌های درسی چقدر مهم هستند. فکر کنم کتاب درسی زیست دوم، سوم و پیش‌دانشگاهی را دقیقاً 50 بار خواندم؛ یعنی فقط کتاب را می‌خواندم و زیاد تست زیست نزدم. به نظر من در کنکور، بچه‌ها را از این نظر می‌سنجند که بفهمند چه‌ کسی کتاب درسی را درست خوانده است. به نظرم بچه‌های سال بعد سعی کنند اول، کتاب درسی را بخوانند، دوم کتاب درسی را بخوانند و سوم هم کتاب درسی را بخوانند. اگر وقت آوردند، سراغ تست بروند. این پیشنهاد را برای درس ریاضی نمی‌دهم؛ چون در ریاضی حتماً باید تست کار کنند؛ ولی برای زیست و زمین‌شناسی سعی کنند به کتاب خیلی تکیه داشته باشند.

درنهایت پیشنهاد من به شما این است که پس از تدریس معلم حتماً آن فصل را حداقل یک‌بار از روی کتاب بخوانید و برای یک‌بار هم که شده خود را محک بزنید و ببینید که آیا می‌توانید از پس برخی تمرینات کتاب درسی بربیایید یا نه؟!

 

استاد حسین احمدی مدرس و مشاور برتر کنکور

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

مقالات
روش مطالعه فیزیک کنکور برای امتحان و کنکور از دید استاد احمدی

روش مطالعه فیزیک کنکور برای امتحان و کنکور چطور فیزیک را بخوانیم و یادبگیریم؟ اولین قدم برای یادگیری درست و مفهومی فیزیک، یادگیری کامل کتاب درسی است. طوریکه به تمام مثال‌های حل شده و حل نشده‌ی کتاب درسی تسلط پیدا کنید و خلاصه برداری کنید، سپس سراغ کتاب‌های تست فیزیک …

مقالات
چگونه فیزیک کنکور را 100 بزنیم

چگونه فیزیک کنکور را 100 بزنیم؟ یکی از دغدغه های داوطلبان کنکوری در گروه های آزمایشی ریاضی و تجربی درس فیزیک میباشد درسی استدلالی و نیز محاسباتی که اکثر دانش آموزان از آن هراس دارند و معمولا درصد پایینی در آن کسب میکنند. اما نکاتی ساده و کاربردی وجود دارد …

مقالات
استاد حسین احمدی و روشهای صحیح مطالعه ( بخش چهارم )

استاد حسین احمدی و روشهای صحیح مطالعه ( بخش چهارم )   مرحله ی تفکر: در مرحله تفکر، با فکر کردن به آموخته های خود، به آن ها مفهوم می دهیم. همچنین با معنا بخشی به متون خوانده شده، به تثبیت حافظه کمک می کنیم. به عنوان مثال بین دانسته …

تماس با خط 1
تماس با خط 2